IncludieQ hanteert de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

De Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht elke organisatie die met volwassenen en kinderen werkt, om een meldcode te gebruiken. Deze wet is sinds 2013 van kracht en geldt voor de sectoren gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en justitie. Ook IncludieQ volgt deze meldcode en heeft een document opgesteld waarin staat wie welke stappen moet
ondernemen bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling. Wanneer een medewerker van IncludieQ vermoedt dat er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling, volgt hij of zij de vijf verplichte stappen van de meldcode:

1. We brengen eerst de signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling in kaart.

2. We overleggen met collega’s en de leidinggevende. Indien nodig, ook met Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, of met een letseldeskundige.

3. We voeren een gesprek met de cliënt of met de ouders.

4. We beoordelen de aard en ernst van het huiselijk geweld of de kindermishandeling. Eventueel overleggen we met Veilig Thuis.

5. We beslissen: hulp organiseren of een melding doen.

Is het noodzakelijk om een melding te maken? Ja, een melding is noodzakelijk bij acute of structurele onveiligheid. Is het ook mogelijk om hulp te verlenen of te organiseren? Ja, hulp verlenen is mogelijk als:

– De professional effectieve en passende hulp kan bieden of organiseren.

– De betrokkenen bereid zijn mee te werken aan de geboden of georganiseerde hulp.

– De hulp leidt tot duurzame veiligheid.

Als hulp verlenen op basis van één van deze punten niet mogelijk is, is een melding bij Veilig Thuis noodzakelijk.

Meer informatie over de Wet Meldcode kunt u vinden op:
– Meldcode.nl: de website van de Rijksoverheid met alle informatie over de meldcode.
– Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd: de Inspectie houdt toezicht op het gebruik van de meldcode in zorgorganisaties. Op de website staan rapporten van onderzoeken naar het gebruik van de meldcode binnen verschillende organisaties.
Lees de online flyer van Veilig Thuis.

Bron: Rijksoverheid. Verbeterde meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling.